Preferensi Mahasiswa Terhadap Makanan Tradisional dengan Makanan Cepat Saji dari segi Pemahaman Bahan Kimia

Authors

  • Annisa Nurcahya Frysilia Hidayat Universitas Pendidikan Indonesia
  • Andini Dwi Dinanti Universitas Pendidikan Indonesia
  • Keyla Deandra Fathiyyah Universitas Pendidikan Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.59581/konstanta.v2i1.2367

Keywords:

Chemicals, Fast Food, food, Preferences, Traditional Food

Abstract

A person's preferences in choosing food are very subjective.  Currently, many young people prefer fast food or modern food over traditional food, because they think that modern food is prestigious food, without considering that fast food contains more chemicals which have side effects on health. Method  Data collection is by using a quantitative approach to obtain data in the form of numbers or statistics.  where data collection was carried out using a questionnaire whose contents were statements that could measure consumer perceptions. It turned out that after research was conducted on 23 students, 50% of these students consumed fast food more often than traditional food even though their understanding of chemicals and their effects was quite high.  beside him.  Judging from the results, 95.8% of the students knew that fast food contains more dangerous chemicals than traditional food. A high level of understanding of chemicals apparently does not affect a person's preference for the food they consume, because a person still prioritizes desires.  compared to needs, namely the need for food with few chemicals for health.

 

References

Adiasih, P., & Brahmana, R. K. (2015). Persepsi terhadap makanan tradisional Jawa Timur: Studi awal terhadap mahasiswa perguruan tinggi swasta di Surabaya. Kinerja, 19(2), 114-127.

Alfora, D., Saori, E., & Fajriah, L. N. (2023). Pengaruh konsumsi makanan cepat saji terhadap gizi remaja. FLORONA: Jurnal Ilmiah Kesehatan, 2(1), 43-49.

Asthiningsih, N. W. W. (2019). Hubungan Teman Sebaya dengan Kebiasaan Konsumsi Makanan Cepat Saji (Fast food) pada Siswa-Siswi Kelas XI di SMA Negeri Samarinda.

Elvira MAB. (2016). Hubungan Tingkat Depresi dengan Mekanisme Koping Pasien Gagal Ginjal Kronik yang Menjalani Hemodialisis di RS PKU Muhammadiyah II Yogyakarta. [Tesis]. Yogyakarta: Universitas Muhammadiyah Yogyakarta, Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan.

Elvira, N., Emilia, E., Hanum, Y., Mutiara, E., & Dinar, F. (2021). Hubungan Pengetahuan Gizi Seimbang Dengan Pola Makan Siswa Kelas X Smk Swasta Imelda Medan. Jurnal Gizi dan Kuliner (Journal of Nutrition and Culinary), 1(1), 16-22.

Husni, E., Samah, A., & Ariati, R. (2007). Analisa zat pengawet dan protein dalam makanan siap saji sosis. Jurnal sains dan teknologi farmasi, 12(2), 108-111.

Irasmi. (2012). PERILAKU MAHASISWA DALAM MEMILIH JENIS MAKANAN DAN MINUMAN DI MAKASSAR TOWN SQUARE. Skripsi. Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik Universitas Hasanuddin Makassar.

Lubis, N. F., Lubis, R., Meliza, M., & Nasution, N. F. (2023). SOSIALISASI BAHAN KIMIA BERBAHAYA DALAM MAKANAN DI SD NEGERI 200402 PADANGSIDIMPUAN. Jurnal ADAM: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 409-415.

Muniroh, S. (2019). Pengaruh Penyuluhan Kesehatan terhadap Pengetahuan Siswa tentang Pangan Jajanan Anak Sekolah. Jurnal Keperawatan, 8(2), 15-20.

Musta’in, M. (2020). Gambaran Konsumsi Makanan Cepat Saji, Minuman Ringan Dan Status Gizi Pada Mahasiswa D3 Keperawatan Universitas Ngudi Waluyo. Media Informasi Penelitian Kabupaten Semarang, 2(2), 161-170.

Nurdiansyah, R. (2019). Budaya Pola Konsumsi Makanan Cepat Saji dalam Kehidupan Remaja Jakarta (Studi Kasus: Franchise KFC) (Bachelor's thesis, FISIP UIN Jakarta).

Pamelia, I. (2018). Perilaku Konsumsi Makanan Cepat Saji pada Remaja dan Dampaknya bagi Kesehatan. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 14(2), 144-153.

Pollan M. (2009). Aturan Makanan: Panduan Pemakan: kelompok penguin AS.

Prastiwi, R. S., Maulida, I., & Arisanti, N. L. (2019). Peningkatan Pengetahuan Remaja Terhadap Dampak Cemaran Kimia pada Jajanan. Jurnal Pengabdian Dharma Bakti, 2(2), 39-44..

Sayekti, W. D., Adawiyah, R., Indriani, Y., Tantriadisti, S., & Syafani, T. S. T. (2021). Pola Pikir Makan dan Preferensi Mahasiswa terhadap Makanan dan Minuman Jadi: Studi Kasus di Kota Bandar Lampung Saat Pandemi Covid-19. AgriHealth: Journal of Agri-food, Nutrition and Public Health., 2(2), 65-77.

Sempati, G. P. H., & Lastariwati, B. (2017). Persepsi dan perilaku remaja terhadap makanan tradisional dan makanan modern. Journal of Culinary Education and Technology, 6(4).

Simanjuntak, E. Y., Simanjuntak, Y. T. O., & Sinaga, T. R. (2022). PENINGKATAN PEMAHAMAN REMAJA TENTANG MAKANAN CEPAT SAJI TERHADAP KESEHATAN. Tour Abdimas Journal, 1(1), 30-35.

Suharsimi. (1995). Manajemen Penelitian. Rineka Cipta: Jakarta.

Wahdah, Hartanty, L., & Maherawati. (2021). PERILAKU MAHASISWA DALAM MEMILIH JENIS MAKANAN DAN MINUMAN DI MAKASSAR TOWN SQUARE

Widyastuti, D. A. (2018). Pengaruh Kebiasaan Konsumsi Junk Food Terhadap Kejadian Obesitas Remaja.

Downloads

Published

2023-12-28

How to Cite

Annisa Nurcahya Frysilia Hidayat, Andini Dwi Dinanti, & Keyla Deandra Fathiyyah. (2023). Preferensi Mahasiswa Terhadap Makanan Tradisional dengan Makanan Cepat Saji dari segi Pemahaman Bahan Kimia. Konstanta : Jurnal Matematika Dan Ilmu Pengetahuan Alam, 2(1), 226–238. https://doi.org/10.59581/konstanta.v2i1.2367

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.